ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΚΡΑΝΤ ΜΑΣΤΕΡ ΛΙΟΥ ΤΖΙΝΓΚ ΡΟΥ, 8 ΝΤΑΝ

Grand Master Liu Jing RuΟ Γκραντ Μάστερ Λιου Τζίνγκ Ρου είναι ένας ζωντανός θρύλος στην Κίνα, και ένας από τους πιο διάσημους Μάστερς του Κουνγκ Φου σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχοντας ανακηρυχθεί τέσσερις φορές Χρυσός Πρωταθλητής Κίνας, και έχοντας κερδίσει πολλές πρώτες θέσεις σε πολλά τοπικά κινέζικα πρωταθλήματα Πολεμικών Τεχνών, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο των Παραδοσιακών Πολεμικών Τεχνών. Κάτοχος όγδοου Νταν στο Γου Σου, υπήρξε για δέκα χρόνια προπονητής στην ομάδα Γου Σου του Πεκίνου στο Πα Κουά Τσάνγκ, εκπαιδεύοντας πολλούς κορυφαίους αθλητές και πρωταθλητές. Ένας από τους μαθητές του, ο Γκε Τσουν Γουάν κέρδισε 5 χρυσά μετάλλια στο Πα Κουά Τσάνγκ σε πέντε Ετήσια Πρωταθλήματα Γου Σου της Κίνας. Ένας άλλος κατέκτησε την πρώτη θέση στο Πα Κουά Τσάνγκ και στο Πραίηνγκ Μάντις στο πρωτάθλημα Πεκίνου, και πολλοί άλλοι κατέκτησαν άλλες σημαντικές διακρίσεις.

Την δεκαετία του '90 ο Λιου Τζίνγκ Ρου εγκατέλειψε τη θέση του προπονητή Γου Σου για να ανοίξει την δική του σχολή και να διδάξει παραδοσιακές Πολεμικές Τέχνες της Κίνας. Με τις τεράστιες γνώσεις και την βαθιά εμπειρία του προσέλκυσε πολλούς μαθητές, όχι μόνο από την Κίνα αλλά και από την Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ρωσία. Εκδότης πολλών βιβλίων και βιντεοταινιών πάνω στις Πολεμικές Τέχνες, ο ΛιουΤζινγκ Ρου είναι περισσότερο γνωστός για την ικανότητά του στο Πα Κουά Τσάνγκ - αν και είναι Μάστερ σε πολλά διαφορετικά στυλ του Κουνγκ Φου. Το βιβλίο του «Πα Κουά Τσάνγκ» που εκδόθηκε το 1999, έγινε το επίσημο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο του στυλ Τσένγκ Πα Κουά Τσάνγκ σε ολόκληρη την Κίνα.

Τα τελευταία χρόνια έχει γυρίσει μερικές σειρές εκπαιδευτικών DVD πάνω στις Πολεμικές Τέχνες της Κίνας.

Σήμερα, ο Γκράντ Μάστερ Λιου Τζινγκ Ρου διατελεί Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Έρευνας και Ανάπτυξης του Πα Κουά Τσάνγκ στο Πεκίνο όπου ζει και διδάσκει Πα Κουά Τσάνγκ, Χσίνγκ Γι Τσουάν και Πραίηνγκ Μάντις Κούνγκ Φου.

Η παρακάτω συνέντευξη δόθηκε από τον Γκράντ Μάστερ Λιου Τζινγκ Ρου στον Μάστερ Τάνγκ Τουνγκ Γουΐνγκ, προσωπικό μαθητή του μεγάλου Δασκάλου, το καλοκαίρι του 2003 στο Πεκίνο, και παρουσιάζεται εδώ για πρώτη φορά. Η ελληνική μετάφραση έγινε από τον μαθητή του Μάστερ Τάνγκ Τουνγκ Γουΐνγκ, τον σίφου Αντώνη Γιαννούλη.

Ερώτηση 1: Γκραντμάστερ Λιου, ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μας δώσετε αυτή τη συνέντευξη.
Απάντηση: Παρακαλώ.

Ερώτηση 2: Αρχίζοντας θα ήθελα να μάθω για ποιους λόγους αρχίσατε να μαθαίνετε Κινέζικες Πολεμικές Τέχνες.
Απάντηση: Από μικρός άκουγα πολλές ιστορίες για τους ήρωες της Κίνας, που προστάτευαν τους αδύναμους και τους αδικημένους, μάχονταν τους κακούς και πολεμούσαν για να υπερασπίσουν την πατρίδα, την δικαιοσύνη και την ειρήνη. Σαν παιδί ήθελα να γίνω ένας από αυτούς τους γενναίους άντρες για να βοηθάω τους άλλους ανθρώπους. Έτσι από μικρός αποφάσισα να εκπαιδευτώ στο Κουνγκ Φου για να γίνω δυνατός και γενναίος και για να μπορώ να πολεμάω τους κακούς. Βέβαια, αυτό ήταν ένα παιδικό μου όνειρο - σήμερα δεν μπορούμε να πολεμάμε τους κακούς με Πολεμικές Τέχνες. Στην σύγχρονη κοινωνία υπάρχουν νόμοι, αστυνομία και δικαστήρια και απαγορεύεται η αυτοδικία. Τώρα, ο σκοπός για τον οποίο συνεχίζω την εξάσκηση του Κουνγκ Φου είναι να διατηρώ την δύναμη και την υγεία μου και την πνευματική μου ισορροπία. Φυσικά δεν θέλω οι μαθητές μου να παλεύουν, ούτε ενάντια στους κακούς. Θέλω να λύνουν τις διαφορές τους με ειρηνικούς και νόμιμους τρόπους, χωρίς χρήση βίας. Αλλά θέλω να συνεχίσουν να διατηρούν αυτό το πρότυπο του ήρωα μέσα τους, το ιδανικό του να είναι δυνατοί, γενναίοι, έντιμοι, ειλικρινείς και δίκαιοι.

Ερώτηση 3: Παρακαλώ πέστε μου πότε αρχίσατε να μαθαίνετε Κουνγκ Φου, τι συστήματα και τι προπόνηση κάνατε.
Απάντηση: Όταν ήμουν παιδί είχα ήδη αποφασίσει να μάθω καλό Κουνγκ Φου. Αλλά τότε δεν μπορούσα ν' αρχίσω γιατί πήγαινα σχολείο, είχα πολλά μαθήματα και όταν ήμουν στο σπίτι έπρεπε να βοηθάω την μητέρα μου στις δουλειές του σπιτιού, έτσι δεν είχα χρόνο για προπόνηση.
Όταν τελείωσα το σχολείο άρχισα να δουλεύω - ήμουν τότε περίπου 20 χρονών. Η δουλειά μου ήταν δάσκαλος σχολείου. Τότε αποφάσισα ν' αρχίσω προπόνηση, έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να πραγματοποιήσω το όνειρό μου.
Το 1957 άρχισα να μαθαίνω Τσένγκ στυλ Πα Κουά Τσάνγκ από τον Μάστερ Λούο Χσίνγκ Γου, από τον οποίο διδάχτηκα και το στυλ Χσίνγκ Γι Τσουάν.
Το 1962 έμαθα το στυλ Λούο Χουάν Τσουάν και το στυλ Ζανγκ Πα Κουά Τσάνγκ από τον μάστερ Γκιου Ζι Χε. Αργότερα έμαθα επίσης Γιν στυλ Πα Κουά Τσάνγκ από τον μάστερ Χε Ζονγκ Γκι, και το στυλ Πραίηνγκ Μάντις των Έξη Αρμονιών (Λιου Χε Τανγκ Λανγκ Τσουάν) από τον μάστερ Σαν Χσιάνγκ Λίνγκ.

Ερώτηση 4: Μπορείτε να μου πείτε τι διαφορές έχει η προπόνηση στο μοντέρνο αγωνιστικό Γου Σου και στο παραδοσιακό Κουνγκ Φου, και τι διαφορά έχουν τα αποτελέσματά τους;
Απάντηση: Σήμερα στο μοντέρνο αγωνιστικό Γου Σου η κάθε κίνηση είναι σχεδιασμένη ειδικά για να φαίνεται ομορφότερη και πιο θεαματική. Ο σκοπός της προπόνησής του είναι να κερδίζεις στους αγώνες και στα πρωταθλήματα - δεν είναι το να μάθεις, να κατανοήσεις και να αφομοιώσεις σωστά την τέχνη του Κουνγκ Φου. Το σύγχρονο Γου Σου περιέχει πολλές εντυπωσιακές κινήσεις αλλά πολλές πρακτικές, μαχητικές κινήσεις και τεχνικές έχουν κοπεί απ' αυτό. Όλοι οι ασκούμενοι στο σύγχρονο Γου Σου εξασκούνται σαν μηχανές, κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, χωρίς να υπάρχει αυτοέκφραση ή δημιουργία στην τέχνη τους. Επαναλαμβάνουν τις ίδιες κινήσεις σαν ρομπότ, και όποιος τις εκτελεί καλύτερα κερδίζει στους αγώνες. Όλα τα κάνουν χωρίς προσωπική έκφραση, χωρίς αίσθημα, χωρίς ψυχή, απλά σαν ένα είδος καθαρά σωματικής άσκησης.
Αλλά στην προπόνηση του παραδοσιακού Κουνγκ Φου το κάθε τι γίνεται για ανάπτυξη της υγείας, της αυτοάμυνας και της πρακτικής χρησιμότητας στη μάχη, κι ακόμα για πνευματική ανάπτυξη. Επίσης στην προπόνηση του παραδοσιακού Κουνγκ Φου, διαφορετικοί άνθρωποι εκφράζουν τον χαρακτήρα τους και τα ιδιαίτερα ταλέντα τους κατά την εκτέλεση των τεχνικών, δεν κάνουν τα πάντα με τον ίδιο τρόπο σαν μηχανές.
Στο σύγχρονο Γου Σου είναι πολύ εύκολο να τραυματιστεί κανείς κατά την προπόνηση, γιατί όλοι εξασκούνται σε δύσκολες θεαματικές κινήσεις, όπως ψηλά πηδήματα, τούμπες στον αέρα, ακροβατικά κόλπα, κ.λ.π. Γι' αυτό συμβαίνουν πάρα πολλοί τραυματισμοί στους ασκούμενους. Κι όταν τα χρόνια αρχίσουν να περνούν, δεν μπορεί κανείς να συνεχίσει με επιτυχία αυτή την προπόνηση.
Αλλά η παραδοσιακή προπόνηση σκοπεύει πάντα στην ανάπτυξη της υγείας, της δύναμης, της μαχητικής ικανότητας, της εναρμόνισης των σωματικών και των πνευματικών ικανοτήτων του ασκούμενου. Στην παραδοσιακή προπόνηση εξασκούμαστε για να ωφελήσουμε τον εαυτό μας - όχι για να κερδίσουμε κύπελλα και μετάλλια αλλά για να βελτιώσουμε την υγεία και για να επιφέρουμε την ισορροπία, εξασκώντας το σώμα να είναι δυνατό και ευκίνητο και το νου να είναι ήρεμος και διαυγής. Επίσης στην παραδοσιακή εκπαίδευση κάθε κίνηση αποσκοπεί στην πρακτική μαχητική αποτελεσματικότητα, όχι στην ομορφιά ή στον εντυπωσιασμό. Επίσης έχουμε τρόπους και μεθόδους προπόνησης κατάλληλες για ανθρώπους κάθε ηλικίας, επιπέδου φυσικής κατάστασης και σωματικής ικανότητας.
Έτσι, μιλώντας γενικά μπορώ να πω ότι η προπόνηση του σύγχρονου αγωνιστικού Γου Σου είναι για θέαμα, για εντυπωσιασμό. Και η παραδοσιακή προπόνηση είναι για πρακτική χρήση στην πραγματική ζωή και στην πραγματική μάχη.
Και τα αποτελέσματα αυτών των δύο τρόπων προπόνησης δεν χρειάζεται να τα πω εγώ. Ο καθένας μπορεί μόνος του να τα καταλάβει. Και ο καθένας μπορεί μόνος του να αποφασίσει ποιόν από τους δύο δρόμους θα ακολουθήσει - το παραδοσιακό Κουνγκ Φου ή το σύγχρονο αγωνιστικό Γου Σου.

Ερώτηση 5: Γκράντμαστερ Λιου, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν τώρα τις Πολεμικές Τέχνες αλλά μερικοί θέλουν να εξασκούνται σε πολλά διαφορετικά στυλ, πιστεύοντας ότι έτσι θα γίνουν καλύτεροι μαχητές και ότι θα μάθουν περισσότερα πράγματα. Μερικοί άλλοι θέλουν να εξασκούνται σ' ένα μόνο στυλ, που νομίζουν πως είναι το καλύτερο, το τελειότερο ή το ανώτατο. Ποιος από αυτούς τους δύο δρόμους είναι ο πιο σωστός;
Απάντηση: Μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει το «καλύτερο» ή το «τέλειο» σύστημα. Κάθε στυλ έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αν θέλεις να γίνεις υψηλού επιπέδου Μαχητικός Καλλιτέχνης, ένα στυλ δεν είναι αρκετό. Αλλά πρέπει να ξέρεις τη διαδικασία του πώς να μάθεις καλά περισσότερα από ένα στυλ Πολεμικών τεχνών. Συμβουλεύω τους αρχάριους να ασκούνται μόνο σε ένα σύστημα και να εξασκούνται μέχρι να φτάσουν σε ένα σχετικά προχωρημένο επίπεδο, γιατί παρ' όλο που τα διάφορα στυλ είναι διαφορετικά, πολλές βασικές αρχές και τεχνικές είναι κοινές σε όλα τους. Έτσι, αν είσαι καλός σε ένα σύστημα μπορείς εύκολα να μάθεις ένα άλλο σύστημα. Αλλά όταν προσπαθείς να εξασκείς ένα άλλο σύστημα, πρέπει να προσπαθήσεις να καταλάβεις τον ιδιαίτερο τρόπο εκπαίδευσης και εφαρμογής αυτού του συστήματος, και τον τρόπο να το συνδυάσεις σωστά με το στυλ που ήδη γνωρίζεις. Πρέπει να καταλάβουμε την μεθοδολογία, την προπονητική, την κινησιολογία, την στρατηγική και την τεχνοτροπία των διαφορετικών συστημάτων που μαθαίνουμε, και να απορροφήσουμε τα πλεονεκτήματα του κάθε συστήματος, τη φιλοσοφία του και τις θεμελιώδεις αρχές του. Αν δεν το κάνεις αυτό και απλά μαθαίνεις μηχανικά κινήσεις, τεχνικές και φόρμες διαφορετικών συστημάτων, θα είσαι σαν κι αυτούς που ασκούνται στις τεχνικές και στις φόρμες του αγωνιστικού Γου Σου.
Υπάρχει και ένας άλλος κίνδυνος στην εκμάθηση πολλών διαφορετικών στυλ. Πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν διάφορα συστήματα, αλλά δεν εξασκούνται αρκετά σε κάθε σύστημα. Αν το κάνεις αυτό, ακόμα κι αν μάθεις όλα τα συστήματα που υπάρχουν, θα είναι άχρηστα. Καλύτερα να μαθαίνεις λιγότερα και να εξασκείσαι περισσότερο, παρά να μαθαίνεις πολλά και να εξασκείσαι λίγο. Αυτό το σημείο πρέπει να προσεχτεί πολύ.
Δυστυχώς σήμερα βλέπω πολλούς ανθρώπους να χρησιμοποιούν το Κουνγκ Φου σαν ένα είδος θεωρητικής γνώσης. Συνεχώς μιλάνε για το Κουνγκ Φου και τα διάφορα συστήματα, για την ιστορία, την φιλοσοφία, την μεθοδολογία και την προπονητική των διάφορων στυλ, αλλά τα λόγια τους είναι κούφια, άχρηστα και χωρίς αξία. Οι γνώσεις τους είναι εγκυκλοπαιδικές, όχι πραγματικές. Ξέρουν τη θεωρία, αλλά όχι την πρακτική εφαρμογή. Μπορούν να μιλάνε ωραία, αλλά δεν μπορούν να εφαρμόσουν σωστά κανένα σύστημα. Είναι καλοί ομιλητές, αλλά δεν είναι καλοί μαχητές. Δεν είναι πραγματικοί Πολεμικοί καλλιτέχνες, αλλά μάλλον σχολιαστές ή θεωρητικοί μελετητές των Πολεμικών Τεχνών.
Το παραδοσιακό Κουνγκ Φου είναι μία πρακτικά εφαρμόσιμη και μαχητικά αποτελεσματική τέχνη, όχι μια θεωρία. Πρέπει να εξασκείσαι πρακτικά για να το μάθεις σωστά. Το να θεωρητικολογείς μόνο δε φτάνει.
Όπως όταν μαγειρεύεις ένα γεύμα, πρέπει να μαγειρέψεις το φαγητό, όχι να μιλάς για το φαγητό. Αν μαγειρέψεις, θα έχεις φαγητό να φας. Αν απλώς μιλάς για το φαγητό και το μαγείρεμα, δε θα φας ποτέ.

Ερώτηση 6: Όταν μαθαίνουμε Κινέζικο Κουνγκ Φου, ποιος είναι ο σωστός στόχος που πρέπει να έχουμε;
Απάντηση: Το Κινέζικο Κουνγκ Φου είναι μια χιλιόχρονη πολιτιστική παράδοση της Κίνας. Η εκπαίδευση στο Κουνγκ Φου περιέχει πολλά διαφορετικά μέρη, βαθμίδες και στάδια. Πρώτα, ο αρχικός μας στόχος είναι να αναπτύξουμε την υγεία μας μέσω της εξάσκησης. Αυτό δεν σημαίνει να αναπτύξουμε μόνο τις φυσικές μας ικανότητες, τους μυς και τα οστά, αλλά και την αναπνοή, την κυκλοφορία του αίματος και την ισορροπία των εσωτερικών οργάνων.
Ο δεύτερος στόχος: Το Κουνγκ Φου είναι μια Πολεμική Τέχνη. Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε και να εξασκήσουμε την μαχητική εφαρμογή της κάθε κίνησης. Αν δεν εξασκείς και δεν κατανοείς την μαχητική χρήση της κάθε κίνησης, δεν μπορείς να αποδείξεις την πραγματική αξία κάθε κίνησης ή φόρμας. Το Γου Σου χωρίς τη μαχητική πλευρά μέσα του δεν μπορεί να ονομάζεται Γου Σου (Μαχητική Τέχνη), είναι μόνο χορός. Δεν εννοώ ότι πρέπει να μάχεσαι με άλλους ανθρώπους. Μαθαίνουμε να μαχόμαστε γιατί ίσως μια μέρα αυτό σώσει τη ζωή μας ή τη ζωή της οικογένειάς μας.
Τρίτον, πολύ σημαντικό στο Κουνγκ Φου είναι η ηθικότητα. Η εξάσκηση της ηθικότητας είναι πολύ σημαντική. Συνεχώς πρέπει να προσπαθούμε να διατηρούμε τη ψυχική μας ισορροπία, να είμαστε πιο ταπεινοί - και αυτή η ηθικότητα δεν είναι μια προσποίηση, δεν είναι υποκριτική, δεν είναι μια ψεύτικη εικόνα που προσπαθούμε να δώσουμε. Είναι κάτι που επηρεάζει άμεσα τον χαρακτήρα μας, την προσωπικότητά μας και τον εαυτό μας.
Έτσι, εξασκούμενοι στο Κουνγκ Φου πρέπει να επιδιώκουμε αυτούς τους τρεις σκοπούς: Ανάπτυξη της υγείας, επίτευξη μαχητικής ικανότητας, ανάπτυξη της ηθικότητας και του χαρακτήρα.

Ερώτηση 7: Όλα τα στυλ του Κουνγκ Φου περιέχουν εξάσκηση στις φόρμες τους. Τι οφέλη μπορεί να έχουμε από την εξάσκηση στις φόρμες;
Απάντηση: Παλιά κανένα στυλ δεν είχε φόρμες. Είχαν απλώς πολλές ξεχωριστές κινήσεις. Σήμερα εξασκούσες κάποιες κινήσεις, αύριο κάποιες άλλες, μεθαύριο κάποιες άλλες, κ.λπ. Τα στυλ του Κουνγκ Φου δεν είχαν σύστημα συνένωσης των τεχνικών τους. Με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ εύκολο για τους ασκούμενους να ξεχάσουν κάποιες από τις κινήσεις και τις τεχνικές. Καθώς η τέχνη διδασκόταν από γενιά σε γενιά κάποιοι Δάσκαλοι άρχισαν να συνδυάζουν διάφορες κινήσεις μαζί, δημιουργώντας τις φόρμες - όπως συνδυάζονται διαφορετικές λέξεις για να δημιουργήσουν ένα βιβλίο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια οργανωμένη μέθοδο εξάσκησης των τεχνικών του κάθε συστήματος.
Η εξάσκηση στις φόρμες είναι πολύ σημαντική. Όταν εξασκείσαι στις φόρμες, πρέπει να καταλάβεις τις θεμελιώδεις αρχές και τις μαχητικές εφαρμογές πίσω από τις φόρμες. Αν ασκείσαι στις φόρμες χωρίς να κατανοείς και να εφαρμόζεις τις θεμελιώδεις αρχές και τις μαχητικές εφαρμογές που υπάρχουν πίσω από τις (ή που περιέχονται μέσα στις) φόρμες, αυτό ονομάζεται «Κουνγκ Τζιά Τζου»: Άδεια Φόρμα. Αυτό είναι μόνο για επίδειξη και πολύ βασική γυμναστική. Δεν μπορεί να έχει καλά οφέλη.
Αν κατανοείς την φόρμα, τις θεμελιώδεις αρχές, τις απαιτήσεις, τις εφαρμογές και την χρησιμότητά της, με αυτόν τον τρόπο η εξάσκηση στη φόρμα ωφελεί το σώμα, την ισορροπία μυαλού και σώματος και τον σκοπό της αυτοάμυνας.

Ερώτηση 8: Η εξάσκηση στα παραδοσιακά όπλα του Κουνγκ Φου έχει σχεδόν χάσει την πρακτική χρήση της σήμερα. Χρειάζεται να ξοδεύουμε χρόνο για να εξασκούμαστε στα όπλα του Κουνγκ Φου ή όχι;
Απάντηση: Τα όπλα του παραδοσιακού Κουνγκ Φου παλιά χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο για την υπεράσπιση της πατρίδας μας. Αλλά σήμερα χρησιμοποιούμε αεροπλάνα, πυραύλους, κανόνια κ.λπ. σαν όπλα για τον πόλεμο. Έτσι, τα αρχαία όπλα του Κουνγκ Φου έχουν σχεδόν χάσει την πρακτική χρησιμότητά τους. Αλλά τονίζω ότι ακόμα πρέπει να ξοδεύουμε κάποιο χρόνο για εξάσκηση στα όπλα. Εκτός από την πρακτική χρήση των όπλων του Κουνγκ Φου σε μια συμπλοκή ή μάχη, η εξάσκηση σε διαφορετικά όπλα μπορεί να βελτιώσει τη φυσική μας κατάσταση, να γυμνάσει πολύπλευρα το σώμα μας και να ασκήσει πολλές σωματικές ικανότητες. Η εξάσκηση στα παραδοσιακά όπλα του Κουνγκ Φου μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε συντονισμό ολόκληρου του σώματος και να κάνει το σώμα μας πιο ζωντανό, ευέλικτο, ευκίνητο, δυνατό και γρήγορο. Εκτός απ' αυτό, η εξάσκηση στα όπλα είναι πολύ όμορφη. Έτσι αισθάνομαι ότι δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε.

Ερώτηση 9: Το κινέζικο Κουνγκ Φου περιέχει «Εξωτερικό» και «Εσωτερικό» Κουνγκ Φου. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσά τους;
Απάντηση: Παλιά στην Κίνα τα στυλ Σίου Λαμ (Σαολίν) ονομάζονταν «Εξωτερικά» συστήματα. Τα στυλ του Γου Τανγκ ονομάζονταν «Εσωτερικά» συστήματα. Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Γενικά, η διαφορά μεταξύ «Εξωτερικού» και «Εσωτερικού» Κουνγκ Φου είναι ότι τα «Εξωτερικά» συστήματα τονίζουν περισσότερο την εξάσκηση των μυών, των οστών και του δέρματος - με πηδήματα, δυνατές κινήσεις και χρησιμοποίηση της κραυγής για παραγωγή ισχύος στις τεχνικές τους. Τα «Εσωτερικά» συστήματα του Κουνγκ Φου τονίζουν περισσότερο την εξάσκηση των τενόντων, των εσωτερικών οργάνων και της ενέργειας. Οι κινήσεις τους είναι αργές, χαλαρές, ρευστές και ήρεμες, και στην μάχη δεν χρησιμοποιούν δύναμη ενάντια σε δύναμη. Μπορούμε να πούμε ότι στο «Εξωτερικό» σύστημα αρχίζουμε την εξάσκηση από το εξωτερικό του σώματος, από τον σκληρό τρόπο μάχης και προχωράμε προς το μαλακό. Αυτό είναι πιο κατάλληλο για νέους και δυνατούς ανθρώπους.
Το «Εσωτερικό» σύστημα αρχίζει από το εσωτερικό του σώματος, από το μαλακό τρόπο μάχης και προχωράει προς τον σκληρό. Αλλά αυτό το σύστημα είναι κατάλληλο για ανθρώπους κάθε ηλικίας.
Γενικά, αν θέλεις να γίνεις καλός είτε στο «Εξωτερικό» είτε στο «Εσωτερικό» Κουνγκ Φου, πρέπει να μάθεις να συνδυάζεις το μαλακό και το σκληρό και να εξασκείσαι «εσωτερικά» και «εξωτερικά». Το κάθε τι πρέπει να έχει δύο όψεις - δεν μπορείς να υπερτονίζεις την μία και να ξεχνάς την άλλη. Έτσι, πρέπει να κατανοήσουμε το σώμα μας, τη φυσική μας κατάσταση, τις προσωπικές μας ικανότητες και ανάγκες, για να χρησιμοποιήσουμε την «Εσωτερική» και την «Εξωτερική» εξάσκηση του Κουνγκ Φου για να βρούμε την ισορροπία μας.

Ερώτηση 10: Από τα συστήματα Κουνγκ Φου που γνωρίζετε, είστε περισσότερο γνωστός σαν Γκράντ Μάστερ του Πα Κουά Τσάνγκ. Γνωρίζετε τρία διαφορετικά στυλ της τέχνης - Τσενγκ Πα Κουά, Ζανγκ Πα Κουα και Γιν Πα Κουά. Μπορείτε να μας πείτε κάτι για το χαρακτήρα του Πα Κουά Τσάνγκ; Αν και είναι διάσημο στη Δύση, συχνά μοιάζει να καλύπτεται με ένα πέπλο μυστηρίου. Έχει κάποια σχέση με τον Ταοϊσμό;
Απάντηση: Το Πα Κουά Τσάνγκ είναι μία από τις κινέζικες Πολεμικές Τέχνες. Δημιουργήθηκε από τον Γκράντ Μάστερ Τουνγκ Χάη Τσουν. Η βασική τεχνική του Πα Κουά Τσάνγκ στηρίζεται στην παλάμη (στις τεχνικές της παλάμης). Χρησιμοποιεί κυκλικό βηματισμό για πρακτική μαχητική χρήση τονίζοντας διαφορετικές κατευθύνσεις κίνησης, σπειροειδείς κινήσεις, περιστροφές, κ.λπ. Οι κινήσεις του φαίνονται σαν να βαδίζουν πάνω στα Οχτώ Τρίγραμμα, γι' αυτό οι άνθρωποι το ονόμασαν Πα Κουά Τσάνγκ (Η Παλάμη των Οχτώ Τριγράμμων).
Στην πραγματικότητα, το Πα Κουά Τσάνγκ δεν έχει άμεση σχέση με τον Ταοϊσμό. Αλλά πολλές αρχές του, όπως οι τεχνικές αναπνοής, η αρχή του Γιν Γιάνγκ και η θεωρία των Οχτώ Τριγράμμων, είναι κοινές με τον Ταοϊσμό. Μόνο σε αυτό το επίπεδο, το φιλοσοφικό, έχει κάποια σχέση με τον Ταοϊσμό. Στο πρακτικό επίπεδο δεν έχει καμία σχέση.
Ο δημιουργός του συστήματος ήταν Ταοϊστής, έτσι δημιούργησε το Πα Κουά Τσάνγκ εμπνευσμένος από θεωρίες του Ταοϊσμού. Αλλά στην πραγματική του ζωή δε ζούσε σαν Ταοϊστής. Αντίθετα με τους Ταοϊστές της εποχής του, που ζούσαν σαν μοναχοί ή σαν ερημίτες στα βουνά, εκείνος ήταν στην αυλή του αυτοκράτορα, στην πρωτεύουσα της Κίνας, στο Πεκίνο - ζούσε έναν πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής από τους Ταοϊστές. Έτσι μπορώ να πω ότι το Πα Κουά Τσάνγκ δεν έχει καμιά αληθινή σχέση με τον Ταοϊσμό. Αλλά μερικοί άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν αυτό, και χρησιμοποιούν την Ταοϊστική θρησκεία σαν ένα πέπλο που καλύπτει το Πα Κουά Τσάνγκ, κάνοντάς το να δείχνει μια θρησκευτική ή μυστικιστική ατμόσφαιρα γύρω του, και προκαλώντας σύγχυση στον κόσμο. Αυτό είναι πολύ κακό και δεν είναι σωστό.

Ερώτηση 11: Ξέρω ότι έχετε μαθητές σε όλο τον κόσμο, που σας ακολουθούν πολύν καιρό. Τι μέθοδο χρησιμοποιείτε που κάνει τους μαθητές σας να έχουν τόσο σεβασμό για σας και να σας ακολουθούν ασταμάτητα τόσα πολλά χρόνια;
Απάντηση: Ποιό είναι το μυστικό μου; (Χαμογελάει). Στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο - αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να το κάνουν. Είναι η ειλικρίνεια και η εντιμότητα. Όταν διδάσκω τους μαθητές μου, πάντα χρησιμοποιώ την καρδιά μου στη διδασκαλία. Ποτέ δεν κρύβω το Κουνγκ Φου μου. Πάντα διδάσκω την αληθινή τέχνη, ποτέ δε ψεύδομαι στους μαθητές μου.
Αν νοιώσω πως πρέπει να τους πω κάτι, δεν με νοιάζει αν θα τους αρέσει να το ακούσουν ή όχι. Εφόσον είμαι ο Δάσκαλος, έχω την υποχρέωση να πω στους μαθητές μου ποιο είναι το λάθος τους, τι πρόβλημα έχουν. Προσπαθώ να βρω τα λάθη τους, να τους τα διορθώσω, έτσι ώστε να γίνουν καλύτεροι. Επίσης χρησιμοποιώ τον εαυτό μου σαν ζωντανό παράδειγμα, για να οδηγήσω τους μαθητές μου να κάνουν αυτό που τους λέω. Δεν μπορείς απλώς να διδάσκεις τους άλλους λέγοντας ένα πράγμα και κάνοντας κάτι άλλο. Για παράδειγμα, διδάσκω τους μαθητές μου να σέβονται τους άλλους, έτσι πρέπει να κάνω κι εγώ το ίδιο, όχι μόνο να τους μιλάω περί σεβασμού. Θέλω να είναι οι μαθητές μου ειλικρινείς και αληθινοί απέναντί μου, έτσι πρώτος εγώ πρέπει να είμαι ειλικρινής και αληθινός απέναντί τους. Μερικές φορές η αλήθεια δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή. Αλλά αν κανείς μπορεί να την κατανοήσει, θα μείνει μαζί μου - γιατί αυτή είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα, αυτό που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Νομίζω ότι αυτό είναι το μυστικό μου. Ελπίζω όλοι να έχουν αυτό το μυστικό.

Ερώτηση 12: Ποιός είναι για σας ένας καλός μαθητής; Ο έξυπνος, ο ταλαντούχος, ο πειθαρχημένος, ο υπάκουος, εκείνος που εξασκείται σκληρότερα, ο πολύ αφοσιωμένος στη μάθηση, εκείνος που θέλει να γίνει καλός μαχητής, κάποιος που θέλει ίσως να γίνει δάσκαλος ο ίδιος; Ποιόν θεωρείτε εσείς σαν πραγματικά καλό μαθητή του Κουνγκ Φου;
Απάντηση: Για μένα, ένας καλός μαθητής πρέπει πρώτα να έχει πολύ καλό χαρακτήρα. Να είναι ταπεινός, να σέβεται και να ακούει το Δάσκαλό του, να εξασκείται σοβαρά, να προσπαθεί πάντα να βελτιώνεται. Θέλω οι μαθητές μου να είναι καλοί μαχητές - αλλά δεν θέλω να είναι επιθετικοί, προκλητικοί ή καβγατζήδες. Είναι πολύ σημαντικό να είναι φιλειρηνικοί και νομοταγείς - να μην είναι ταραξίες, νταήδες ή παραβάτες του νόμου.

Ερώτηση 13: Μπορείτε να μας πείτε τι πρέπει να προσέχουν οι αρχάριοι στο Κουνγκ Φου;
Απάντηση: Πρώτα πρέπει να έχουν πολύ υπομονή στη βασική εξάσκηση, για να χτίσουν καλά θεμέλια στην εκμάθηση του Κουνγκ Φου. Να προσπαθούν να καταλάβουν τις βασικές αρχές και τις λεπτομέρειες της κάθε κίνησης. Να μην εξασκούνται υπερβολικά ούτε απρόσεκτα και να μην βιάζονται να μάθουν πολλά πράγματα γρήγορα. Πρέπει να προχωρούν βήμα με βήμα. Όταν μπορέσουν να καταλάβουν και να μάθουν καλά τα βασικά θεμέλια του Κουνγκ Φου όλα τα άλλα θα είναι εύκολα. Το μυστικό είναι υπομονή και επιμονή στην προσπάθεια.

Ερώτηση 14: Γκράντ Μάστερ Λιου, άκουσα κάποιους να λένε ότι προτιμάτε να διδάσκετε ξένους μαθητές που έρχονται στην Κίνα για να διδαχθούν από σας και δεν σας αρέσει να διδάσκετε Κινέζους μαθητές.
Απάντηση: Αυτά είναι ανοησίες. Δεν με ενδιαφέρει ποιους διδάσκω. Όποιος έρχεται να διδαχθεί από μένα, για μένα είναι ίσος με τους άλλους. Αλλά, επειδή πολλοί μαθητές από ξένες χώρες έρχονται εδώ για να εκπαιδευτούν, και δεν είναι εύκολο γι' αυτούς να έρθουν εδώ στην Κίνα αφήνοντας την πατρίδα τους … Επίσης πρέπει να ξοδέψουν πολλά χρήματα για το ταξίδι τους και την παραμονή τους στην Κίνα. Επίσης ο χρόνος τους είναι περιορισμένος. Έτσι δεν θέλω να έρχονται στην Κίνα και να μην έχουν τίποτα να πάρουν μαζί τους όταν γυρίζουν πίσω στις πατρίδες τους. Γι' αυτό προσπαθώ όσο μπορώ να τους αφιερώνω περισσότερο χρόνο, να τους διορθώνω και να τους διδάσκω περισσότερο. Έτσι, όταν γυρίσουν πίσω στις χώρες τους θα είναι πιο εύκολο να συνεχίσουν την εξάσκηση και να βελτιωθούν. Αυτό είναι ειλικρίνεια και εντιμότητα στη διδασκαλία μου προς τους μαθητές μου. Αυτοί έρχονται από χιλιάδες μίλια μακριά για να διδαχτούν από μένα, συνεπώς πρέπει να αναλάβω την ευθύνη να τους διδάξω όσο το δυνατόν καλύτερα. Γι' αυτό έχω πολλούς μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αλλά οι μαθητές μου στην Κίνα μπορούν να έρχονται σε μένα κάθε μέρα και συνεχώς. Έχουν περισσότερες ευκαιρίες να εκπαιδεύονται καθημερινά μαζί μου. Οι ξένοι μαθητές δεν έχουν. Έτσι, ανάλογα με τις διαφορετικές συνθήκες της εκπαίδευσης κάθε μαθητή προσπαθώ να φτιάξω το κατάλληλο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Όταν αποδέχομαι κάποιον σαν μαθητή μου είναι ίσος με όλους τους μαθητές μου. Έτσι προσπαθώ να κάνω πάντα το σωστό - δεν με νοιάζει τι λένε για μένα οι άλλοι.

Ερώτηση 15: Γκράντ Μάστερ Λιου, μπορείτε να μας πείτε τα σχέδια σας για το μέλλον;
Απάντηση: Το μέλλον μου; (Γελάει). Είμαι ήδη 68 χρονών. Πρώτα, θα συνεχίσω να εξασκούμαι για να διατηρώ το σώμα μου σε καλή κατάσταση και να διατηρώ την υγεία μου. Αν μια μέρα δεν κάνω προπόνηση δεν νοιώθω καλά. Νοιώθω ότι το σώμα μου δεν είναι αρκετά ζωντανό.
Δεύτερον, σχεδιάζω να γράψω ένα ακόμα βιβλίο (Ο Μάστερ Λιου Τζινγκ Ρου έχει γράψει ήδη πέντε βιβλία, τρία πάνω στο Πα Κουά Τσάνγκ, ένα πάνω στο Χσινγκ Γι Τσουάν και ένα πάνω στο Πραίηνγκ Μάντις). Το βιβλίο αυτό θα περιέχει το απόσταγμα της εμπειρίας μου από την εξάσκηση όλης μου της ζωής, συγκεντρώνοντας διάφορες γνώσεις από τους δασκάλους μου και από μένα, να τις καταγράψω έτσι ώστε αυτές οι γνώσεις να μη χαθούν, αλλά να περάσουν στις επόμενες γενιές ασκούμενων του Κουνγκ Φου σαν ένας θησαυρός από την αρχαία παράδοση του Κουνγκ Φου της Κίνας.
Τρίτον, σχεδιάζω να διαδώσω τις τέχνες μου - Πα Κουά Τσάνγκ, Χσίνγκ Γι Τσουάν, Τάνγκ Λανγκ (Πραίηνγκ Μάντις) - και να τις αναπτύξω σε διάφορα μέρη του κόσμου. Επίσης θα μου άρεσε να πάω σε διάφορα μέρη όχι μόνο για να διδάξω, αλλά και για να δω από κοντά διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Ερώτηση 16: Σκέφτεστε να έρθετε στο μέλλον στην Ελλάδα για να δείτε τη χώρα μας από κοντά και να διδάξετε;
Απάντηση: Ναι, θα έρθω. Άκουσα σχετικά με την Ελλάδα εδώ και πολύν καιρό. Έχω ακούσει για την Ακρόπολη και κάποιοι μου είπαν για κάποια νησιά - Μύκονος και Σαντορίνη. Θα ήθελα να τα δω από κοντά όλα αυτά, έτσι θα έρθω στην Ελλάδα στην πρώτη ευκαιρία.

Kung Fu Figures