Η Ιστορία του Choi Mok Pai

Founder of Choi Mok Pai Late Grand Master Lau Szi Chung Late Grand Master Lau Yuen Sing
Ιδρυτής του Choi Mok Pai
Late Great Grand Master Lau Sze Chung
Late Grand Master Lau Yuen Sing

Το στυλ του Choi Mok Pai είναι ένα σύστημα Kung Fu που προέρχεται από το νότιο μοναστήρι Shaolin (Siu Lam) στην επαρχία Fukien και έχει γίνει γνωστό σε όλη την Shantow. Αποτελεί ένα σημαντικό στυλ στην περιοχή της ανατολικής KwongDong (Καντόνα).

Τα πέντε πιο γνωστά στυλ του νότιου Shaolin είναι τα Hung, Lau, Choi, Lee και Mok, από τους 5 μεγάλους δασκάλους που τα διέδωσαν στο νότο. Το Choi Mok Pai, παίρνει το όνομά του από τα δύο από αυτά, αλλά έχει επηρεαστεί και περιέχει στοιχεία από όλα αυτά τα στυλ καθώς και από άλλα στυλ, οικογενειακά και μη, που διδάχθηκε ο ιδρυτής του συστήματος.
Η συνεχής δίψα του για γνώση, η ακούραστη θέλησή του και ο σεμνός χαρακτήρας του, του επέτρεψαν να διδάσκεται από αξιόλογους δασκάλους ακόμα και στην ηλικία των 50 χρονών, όταν μάλιστα ήταν ήδη διάσημος για την μεγάλη ικανότητά του και είχε υπό την ευθύνη του πολλές σχολές σε διαφορετικές περιοχές της επαρχίας.
Το όνομά του που ακόμα μνημονεύεται στο Hong Kong και όχι μόνο, ήταν Lau Sze Chung. Απέκτησε το προσωνύμιο "Ο Τίγρης με τα τρία πόδια", όταν κατά τη διάρκεια της κατοχής μέρους της Κίνας από τους Ιάπωνες, εισέβαλλε σε μία φυλακή για να απελευθερώσει κάποιον αιχμάλωτο σύντροφό του, πράγμα το οποίο κατάφερε, με σοβαρό όμως τραυματισμό του αριστερού του χεριού.
Μετά από σκληρή και επίμονη εξάσκηση υπό την καθοδήγηση του τότε δασκάλου του, Cheung Man Wing, το αριστερό του χέρι, αν και κατά τα άλλα κατεστραμμένο, είχε μετατραπεί σε ένα πανίσχυρο όπλο που πολλοί το παρομοίαζαν με σφυρί.

Master Tang and Master Lau Master Tang and Master Lau
Master Tang and Master Lau

Το στυλ που δημιούργησε αυτός ο σπάνιος μαχητής επηρεάστηκε από πολλά άλλα από τα οποία πήρε τα πιο χρήσιμα και εφαρμόσιμα κατά την άποψή του στοιχεία ώστε να προκύψει η προσωπική του μέθοδος εξάσκησης και διδασκαλίας.
Κάποια στυλ τα οποία επηρέασαν βαθιά τη μέθοδο αυτή ήταν αυτά της οικογένειας Chu, της οικογένειας Fan, της οικογένειας Chung, καθώς και το Liu He Quan (Lok Hop Kuen στα καντονέζικα) και το Tai Ji που εκείνη την εποχή ήταν σε μεγάλη και ευρεία άνθιση.
Το αποτέλεσμα είναι ένα πλήρες, μεστό, δυναμικό και βαθύ στυλ με μεγάλη - αν όχι αποκλειστική - προτεραιότητα στην μαχητική εφαρμογή.

Master Lau Biu Master Lau Biu
Master Lau Biu

Ο δάσκαλος Lau Sze Chung μετέφερε όλη του την γνώση στο γιο του, Lau Yuen Sing, του οποίου η θρυλική ικανότητα που ακόμα αντηχεί στους κύκλους των πολεμικών τεχνών του Hong Kong του έδωσε το προσωνύμιο "Θεϊκή Γροθιά". Ο δάσκαλος Lau Yuen Sing ήταν επίσης πολύ διάσημος για την τεχνική του στο κοντάρι. Δίδαξε στην ιδιαίτερη πατρίδα του και στο Hong Kong, όπου και εδραιώθηκε το στυλ.
Ο ασκούμενος στο στυλ του Choi Mok Pai πάνω από όλα πρέπει να διαθέτει την ισχυρή θέληση και το ήθος που πρέπει να συνοδεύουν το μαχητικό πνεύμα που χαρακτηρίζει αυτό το απαιτητικό και σύνθετο στυλ.

Choi Mok Pai Choi Mok Pai
Choi Mok Pai Choi Mok Pai
Choi Mok Pai Choi Mok Pai
Choi Mok Pai Choi Mok Pai

Kung Fu Figures