ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΟΥ ΤΣΕΝ ΤΑΪ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ

Από τον ΜΑΣΤΕΡ ΤΑΝΓΚ ΤΟΥΝΓΚ ΓΟΥΪΝΓΚ

Διαμάντια....

Grand Master Wang Xi AnΌλοι τα ξέρουν, όλοι τα θαυμάζουν, όλοι τα αγαπούν, όλοι θέλουν να τα αποκτήσουν. Οι περισσότεροι τα αγαπούν για την ομορφιά τους, για την εκπληκτική λάμψη τους, για την γοητευτική εμφάνισή τους, και γιατί αποτελούν σύμβολα κοινωνικής καταξίωσης, πλούτου, και κύρους...
Αγαπώ κι εγώ τα διαμάντια, αλλά όχι για τους ίδιους λόγους που τ' αγαπούν οι περισσότεροι άνθρωποι. Δεν τ' αγαπώ για την εμφάνισή τους, για την ομορφιά τους ή για τη λάμψη τους, ούτε γιατί είναι σύμβολα πλούτου και κοινωνικής θέσης. Τ' αγαπώ για την ανθεκτικότητά τους, την σκληρότητά τους, την χρησιμότητά τους και για την πραγματική τους αξία.
Στο τελευταίο ταξίδι μου στην Κίνα ανακάλυψα μερικά αληθινά διαμάντια. Σ' ένα μικρό χωριό, άγνωστο στον πολύ κόσμο, μακριά απ' τις μεγάλες πόλεις και το θόρυβο τους, στην καρδιά της Κινέζικης ενδοχώρας, ανακάλυψα τον θησαυρό.
Τα διαμάντια που ανακάλυψα δεν είναι τα συνηθισμένα διαμάντια. Δεν είναι οι όμορφες αλλά άψυχες πέτρες που βρίσκει κανείς στις βιτρίνες των κοσμηματοπωλείων. Τα διαμάντια που ανακάλυψα έχουν καρδιά και ψυχή. Είναι ανθρώπινα διαμάντια, ζωντανοί θησαυροί με ανθρώπινη μορφή, αλλά με ικανότητες, επιτεύγματα και γνώσεις που θαμπώνουν και γοητεύουν περισσότερο απ' οποιοδήποτε πέτρινο διαμάντι.
Το μικρό χωριό στα βάθη της Κίνας είναι το χωριό Τσεν, και τα ανθρώπινα διαμάντια για τα οποία μιλάω είναι οι Δάσκαλοι μιας μοναδικής στο είδος της Κινέζικης παραδοσιακής Πολεμικής Τέχνης, του Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν. Και το μεγαλύτερο διαμάντι απ' όλα όσα γνώρισα στο χωριό Τσεν, είναι ο Γραντ Μάστερ Γουάνγκ Χσι Αν.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΝΤ ΜΑΣΤΕΡ ΓΟΥΑΝΓΚ ΧΣΙ ΑΝ.

Ερώτηση:
Γραντ Μάστερ Γουάνγκ Χσι Αν, σας ευχαριστούμε για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης. Απάντηση: Ευχαρίστησή μου. Το να μιλάω για το Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν είναι πάντα κάτι που με ευχαριστεί ιδιαίτερα. Ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα σχετικά με την πορεία της εκπαίδευσής σας στις Πολεμικές Τέχνες;
Απάντηση:
Άρχισα να εκπαιδεύομαι στο Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν από το 1963. Στο Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν έχουμε δύο υποδιαιρέσεις: Το Παλαιό Σχήμα ή Στυλ (Λάο Τζία) και το Νέο Σχήμα ή Στυλ (Χσιν Τζία). Εγώ ακολούθησα τον Δάσκαλό μου, τον Τσεν Τζιάο Πι, εκπαιδευόμενος πρώτα στο Παλαιό Σχήμα ή Στυλ του Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν, στο Λάο Τζία. Το 1973 ο Δάσκαλος μου πέθανε, και τότε κάλεσα έναν άλλο Δάσκαλο, τον Τσεν Τζιάο Κούϊ, να έρθει πίσω στο χωριό Τσεν από το Πεκίνο που ζούσε τότε και να διδάξει το Νέο Σχήμα ή Νέο Στυλ, το Χσιν Τζία, το οποίο διδάχτηκα κι εγώ απ' αυτόν.

Ερώτηση:
Όλοι ξέρουν ότι το Τάϊ Τσι Τσουάν είναι πολύ αποτελεσματικό στην βελτίωση της υγείας. Είναι το ίδιο αποτελεσματικό σαν τέχνη αυτοάμυνας;
Απάντηση:
Το Κινέζικο Κουνγκ Φου έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία. Έχει μεταδοθεί από γενιά σε γενιά επειδή είναι πολύ χρήσιμο και στην ανάπτυξη της υγείας και σαν τέχνη αυτοάμυνας. Το Κουνγκ Φου είναι μια πολύ ανεπτυγμένη και πολύ αποτελεσματική Μαχητική Τέχνη. Το Τάϊ Τσι Τσουάν είναι μια τέχνη του Κουνγκ Φου και έχει ακριβώς τα ίδια γνωρίσματα. Πριν την ανακάλυψη των πυροβόλων όπλων, χρησιμοποιούσαμε αυτήν την τέχνη για πραγματική μάχη. Μετά την ανακάλυψη των πυροβόλων όπλων, διατηρούμε ακόμα την μαχητική χρησιμοποίηση της τέχνης, αλλά δίνουμε περισσότερη έμφαση στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη της υγείας των ασκούμενων.

Ερώτηση:
Σήμερα υπάρχουν οι λεγόμενες «διαγωνιστικές φόρμες» του Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν, που βλέπουμε συχνά στους αγώνες και τα πρωταθλήματα - και υπάρχουν και οι παραδοσιακές φόρμες της τέχνης. Ποιές είναι οι διαφορές στα αποτελέσματα της εκπαίδευσης στις «διαγωνιστικές φόρμες» και στις παραδοσιακές φόρμες;
Απάντηση:
Οι διαγωνιστικές φόρμες του Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν κατάγονται από τις παραδοσιακές φόρμες του Παλαιού Σχήματος ή Στυλ και του Νέου Σχήματος ή Στυλ. Όσον αφορά τα αποτελέσματά τους, τόσο στον τομέα της ανάπτυξης της υγείας όσο και στον τομέα της μαχητικής ικανότητας και της αυτοάμυνας, οι διαγωνιστικές φόρμες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι παραδοσιακές φόρμες. Επειδή οι διαγωνιστικές φόρμες έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για αγώνες, κι έτσι όλες οι κινήσεις τους έχουν αυστηρά περιορισμένα κριτήρια στην εκτέλεσή τους, για να είναι ευκολότερη η βαθμολογία των διαγωνιζόμενων στους διάφορους αγώνες. Αλλά παρ' όλα αυτά παρέχουν ακόμα κάποια αποτελέσματα τόσο στην ανάπτυξη της υγείας όσο και στην εκμάθηση αυτοάμυνας. Όμως οι παραδοσιακές φόρμες περιέχουν μέσα σε κάθε κίνηση πολλά στοιχεία ανάπτυξης της υγείας, ανάπτυξης μαχητικής ικανότητας και αυτοάμυνας.

Grand Master Wang Xi AnΕρώτηση:
Πολλοί λένε ότι το Τάϊ Τσι Τσουάν είναι εύκολο να αρχίσει να το μαθαίνει κανείς, αλλά είναι δύσκολο να γίνεις καλός σ' αυτό. Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι τα δύσκολα σημεία του, και τι πρέπει να προσέχει κανείς για να γίνει καλός στο Τάϊ Τσι Τσουάν;
Απάντηση:
Δεν μπορείς να γίνεις καλός στο Τάϊ Τσι Τσουάν αν δεν έχεις έναν καλό Δάσκαλο, που να γνωρίζει σωστά και να καταλαβαίνει βαθιά το Τάϊ Τσι Τσουάν. Αν δεν έχεις έναν καλό Δάσκαλο στο Τάϊ Τσι Τσουάν, αυτή είναι η μεγαλύτερη δυσκολία. Εκτός απ' αυτό, ο ασκούμενος πρέπει να προσέξει πολύ την χαλάρωση του σώματος και την ηρέμηση του νου, και την Ενέργεια Προφύλαξης (Πενγκ Γκινγκ).
Η Ενέργεια Προφύλαξης (Πενγκ Γκινγκ) είναι η πρώτη από τις Οχτώ Ενέργειες του Τάϊ Τσι Τσουάν. Αν δεν έχεις Ενέργεια Προφύλαξης στις κινήσεις σου, όλες οι άλλες Ενέργειες δεν μπορούν να παραχθούν. Μερικοί μπερδεύουν την Ενέργεια Προφύλαξης με την ακαμψία, αλλά η Ενέργεια Προφύλαξης βασίζεται στη χαλάρωση, στην ελαστικότητα. Όλο το σώμα πρέπει να είναι χαλαρό, ιδιαίτερα οι αρθρώσεις και οι τένοντες. Όπως ένα αρχαίο ρητό του Τάϊ Τσι λέει: «Μέσα από την μεγαλύτερη χαλάρωση παράγεται η μεγαλύτερη χαλάρωση παράγεται η μεγαλύτερη ισχύς». Όσο περισσότερο μπορούμε να χαλαρώνουμε το σώμα και τους μυς, το Τσι θα μπορεί να ρέει καλύτερα μέσα στο σώμα. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, θα έχεις αστείρευτη ενέργεια, ενέργεια που δεν θα τελειώνει ποτέ, και το σώμα σου θα γίνει πολύ ζωντανό και ευκίνητο. Αυτό είναι δύσκολο σημείο, γιατί για να το πετύχεις δεν αρκεί να ασκείσαι μόνο στις κινήσεις του Τάϊ Τσι Τσουάν. Πρέπει να τις συνδυάζεις με έναν ήρεμο νου, και να συγκεντρώνεσαι στο να εναρμονίζεις όλα τα μέρη του σώματός σου. Αν απλώς προσέχεις τις κινήσεις θα γίνεις άκαμπτος. Αυτό το ονομάζουμε «Τζιάν Τζινγκ», Άκαμπτη Δύναμη. Έτσι δεν θα μπορείς να κινηθείς άνετα και θα κουράζεσαι εύκολα, θα χάνεις εύκολα την ισορροπία σου και το Τσι σου δεν θα κυκλοφορεί. Επίσης, το Τζιάν Τζίνγκ παράγεται από την χρήση των μυών και των κοκάλων κατά την κίνηση. Μιλώντας γενικά, τα δύσκολα σημεία του Τάϊ Τσι Τσουάν είναι ότι οι άνθρωποι είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ της απαλότητας και της νωθρότητας, μεταξύ της δύναμης και της έντασης. Αυτό είναι δύσκολο. Αν μπορείς να προσέξεις και να καταλάβεις αυτά τα πράγματα δεν θα πάρεις το λάθος δρόμο, δεν θα γυρίζεις γύρω - γύρω και δεν θα χάνεις το χρόνο σου άσκοπα. Επίσης πρέπει να προσέξεις να είναι σωστές οι κινήσεις του Τάϊ Τσι Τσουάν και να συνδυάζεις σε κάθε κίνηση τις «Οχτώ Αρμονίες» (μάτια, χέρια, βήμα, σώμα, τεχνική, αναπνοή, ισχύς και συγκέντρωση). Επίσης στις κινήσεις πρέπει να χρησιμοποιείς την καμπύλη και τον κύκλο και να αποφεύγεις τις ευθείες κινήσεις.

Ερώτηση:
Πολλοί λένε ότι το Τάϊ Τσι Τσουάν κατάγεται από το χωριό Τσεν. Είναι αλήθεια αυτό ή όχι;
Απάντηση:
Ναι, είναι αλήθεια. Μερικοί λένε ότι το Τάϊ Τσι Τσουάν δημιουργήθηκε από τον Τσαν Σαν Φενγκ, έναν Ταοϊστή ιερέα. Δεν υπάρχουν επίσημα καταγραμμένα στοιχεία γι' αυτό, άρα αυτή η ιστορία δεν μπορεί να αποδειχθεί. Αλλά στο χωριό Τσεν έχουμε καταγραμμένα αρχεία της ιστορίας του Τάϊ Τσι Τσουάν, από το ξεκίνημα του μέχρι σήμερα. Επίσης και από τα αρχεία της επαρχίας φαίνεται ότι εδώ δημιουργήθηκε το Τάϊ Τσι Τσουάν. Σύμφωνα με τα αρχεία της οικογένειας Τσεν, ο Τσανγκ Που γνώριζε τις 108 κινήσεις του Τονγκ Μπέϊ Τσανγκ Τσουάν. Στη συνέχεια η φόρμα αυτή πέρασε στον Τσεν Γουάνγκ Τι, της 9ης γενιάς. Αυτός χρησιμοποίησε αυτή τη φόρμα σε συνδυασμό με ασκήσεις αναπνοής ή Τσι Κουνγκ, με τεχνικές άλλων συστημάτων Κουνγκ Φου, με τις αρχές των μεσημβρινών της Κινέζικης Ιατρικής, την αρχή του Γιν - Γιανγκ και τον συνδυασμό του Σκληρού και του Μαλακού, και δημιούργησε το Τσεν στυλ Τάϊ Τσι Τσουάν στο χωριό Τσεν. Έχουμε πλήρη αρχεία που τα αποδεικνύουν όλα αυτά.

Grand Master Wang Xi AnΕρώτηση:
Θέλω να ρωτήσω ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ του Παλαιού Σχήματος ή στυλ και του Νέου Σχήματος ή στυλ στο Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν.
Απάντηση:
Το Παλαιό Σχήμα ή Παλαιό Στυλ (Λάο Τζία) του Τσεν στυλ περιέχει τις αρχαιότερες φόρμες άδειων χεριών του συστήματος Τσεν. Το Παλαιό Σχήμα απαιτεί να χρησιμοποιήσεις αυτές τις φόρμες για να αναπτύξεις την εσωτερική σου ενέργεια (Γιουάν Τσι). Επίσης κάποιες κινήσεις πρέπει να είναι αργές, κάποιες πρέπει να είναι γρήγορες, αλλά πρέπει να υπάρχει αρμονία μεταξύ του αργού και του γρήγορου. Επίσης χρησιμοποιούμε αυτές τις φόρμες για να εξασκήσουμε το σώμα μας να γίνει μαλακό, ελαστικό και ευλύγιστο, χωρίς ένταση ή ακαμψία. Η εκπαίδευση στο Παλαιό Σχήμα απαιτεί επίσης να ρέει η ενέργεια μέσα στο σώμα ομαλά και ελεύθερα, και οι κινήσεις να είναι πιο ανοιχτές και απλωμένες. Οι κινήσεις πρέπει να είναι ταυτόχρονα ομαλές, ρευστές και συνεχόμενες και η παραγωγή της δύναμης πρέπει να προέρχεται από τα πόδια στη μέση, στους ώμους, στα χέρια και στα δάκτυλα. Κατά την εξάσκηση πρέπει να χρησιμοποιούμε τον νου (Γι Λιμ) μέσα στο σώμα μας. Το Παλαιό Σχήμα ή Στυλ (Λαο Τζία) είναι η βάση του Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν.
Το Νέο Σχήμα ή Στυλ (Χσιν Τζία) του Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν έχει τις ίδιες απαιτήσεις με το Παλαιό Σχήμα, αλλά τονίζει πιο γρήγορες και εκρηκτικές κινήσεις με περισσότερα πηδήματα και τινάγματα και με περισσότερη έμφαση στις κινήσεις σπειροειδούς δύναμης που ονομάζεται «Ενέργεια Τυλίγματος του Μεταξιού» (Τσαν Σι Γκινγκ). Επίσης οι κινήσεις του Νέου Σχήματος περιέχουν πολύ περισσότερες αλλαγές κατεύθυνσης και ταχύτητας, περισσότερους ελιγμούς και πιο πολλές εκρήξεις, και είναι πιο δυναμικές. Οι φόρμες του Νέου Σχήματος είναι πιο κατάλληλες για νέους και δραστήριους ανθρώπους.
Μπορούμε να πούμε ότι το Παλαιό Σχήμα (Λάο Τζία) είναι για να αναπτύξεις ενέργεια, ελαστικότητα και χαλάρωση, και το Νέο Σχήμα (Σιν Τζία) είναι για να χρησιμοποιήσεις αυτές τις ικανότητες σε μαχητική εφαρμογή. Στην αρχή της εκπαίδευσής μας στο Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα από το Παλαιό Σχήμα, βάζοντας έτσι γερά θεμέλια για την παραπάνω εξέλιξή μας στο στυλ.

Ερώτηση:
Όπως ξέρω, Γραντ Μάστερ Γουάνγκ, το επίπεδο όλων των μαθητών σας είναι πολύ υψηλό. Οι μαθητές σας έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στους αγώνες και τα πρωταθλήματα επί πολλά χρόνια. Μπορείτε να μου πείτε που οφείλεται αυτό;
Απάντηση:
Οφείλεται στο ότι τους διδάσκω ο ίδιος προσωπικά, και στο ότι απαιτώ απ' αυτούς να επαναλαμβάνουν την ίδια κίνηση ξανά και ξανά και ξανά. Επίσης προσπαθώ να τους κάνω να καταλάβουν όχι μόνο τις κινήσεις αλλά και τις αρχές και την θεωρία του Τάϊ Τσι Τσουάν. Οι βασικές απαιτήσεις σε κάθε κίνηση είναι η χαλάρωση των ώμων, το βύθισμα των αγκώνων, η χαλάρωση του στήθους και των γοφών, το λύγισμα των γονάτων και η διατήρηση του κεφαλιού σε ίσια θέση. Αυτές οι αρχές πρέπει πάντα να διατηρούνται, είτε εκτελεί κανείς τις φόρμες είτε κάνει Σπρωχτά Χέρια με κάποιον συνασκούμενο.
Επίσης από την αρχή της εκπαίδευσης στο Τσεν στυλ, πρέπει να δοθεί έμφαση στην διδασκαλία της σωστής στάσης όπως και στην κατανόηση του ποιο πόδι σε κάθε στάση είναι Γιανγκ (Ουσιαστικό) ή Γιν (Μη-Ουσιαστικό). Η κατανόηση του Ουσιαστικού και του Μη-Ουσιαστικού σε κάθε στάση αναπτύσσει σωστή μηχανική του σώματος, σωστή ανάπτυξη της σπειροειδούς δύναμης ή «Ενέργεια του Τυλίγματος του Μεταξιού» (Τσαν Σι Γκινγκ), και της εξαπόλυσης εκρηκτικής Ενέργειας (Φα Γκινγκ), που είναι αναπόσπαστα χαρακτηριστικά του Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν.

Ερώτηση:
Γκραντ Μάστερ Γουάν, όταν διδάσκεται τους ξένους μαθητές χρησιμοποιείτε την ίδια μέθοδο διδασκαλίας όπως στους Κινέζους μαθητές;
Απάντηση:
Βέβαια. Επειδή όλοι είναι μαθητές μου, επομένως πρέπει να τους διδάξω με τον ίδιο τρόπο. Συμβουλεύω όλους τους μαθητές μου, Κινέζους και ξένους, να εξασκούν κάθε φόρμα πολλές φορές για να χτίσουν γερές βάσεις πάνω στην τέχνη. Αν ο μαθητής είναι σοβαρός και θέλει να μάθει το Τσεν στυλ καλά, πρέπει να εξασκεί την πρώτη φόρμα καθημερινά για κάποιο χρονικό διάστημα προτού αρχίσει να μαθαίνει την δεύτερη φόρμα. Η πρώτη φόρμα περιέχει πολλές κινήσεις που επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, αλλά η εξάσκησή τους είναι απαραίτητη για να μπορεί ο ασκούμενος να ενσωματώσει τις αρχές και τις ικανότητες του Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν μέσω της εξάσκησης. Το ίδιο ισχύει και για τις τεχνικές των όπλων, για τα Σπρωχτά Χέρια ή για κάθε άλλη μορφή εκπαίδευσης του Τάϊ Τσι Τσουάν.
Φυσικά, πολλά εξαρτώνται από την πρόθεση του κάθε μαθητή, από την σοβαρότητα και την ικανότητα του κάθε ατόμου. Αλλά η βασική μέθοδος διδασκαλίας είναι ίδια για όλους.

Ερώτηση:
Ξέρω ότι πολλοί ξένοι, από χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής έρχονται εδώ στο χωριό Τσεν για να μάθουν Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν. Είναι σοβαροί μαθητές ή όχι;
Απάντηση:
Ναι, είναι πολύ σοβαροί. Βέβαια, μερικοί ενδιαφέρονται να μάθουν όλες τις πλευρές του Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν, ενώ άλλοι ενδιαφέρονται μόνο για την ανάπτυξη της υγείας τους μέσω της εξάσκησης της Τέχνης. Στην αρχή, πολλοί καινούργιοι ασκούμενοι του Τάϊ Τσι, όπως και άλλων πολεμικών τεχνών, νομίζουν ότι αρκεί μόνο να μάθουν μια φόρμα και αυτό είναι όλο. Στην πραγματικότητα η τέχνη του Τάϊ Τσι είναι τόσο βαθιά, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα μέσα της, που πάντα υπάρχει κάτι περισσότερο να μάθει κανείς. Αυτή είναι η θαυμάσια ουσία της εξάσκησης σε μια Εσωτερική τέχνη. Συνεχώς βιώνουμε και ανακαλύπτουμε καινούργια πράγματα, καινούργια ενέργεια αναβλύζει από μέσα μας, καινούργια επίπεδα ικανότητας και γνώσεις γίνονται προσιτά.
Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που ο σοβαρός μαθητής μπορεί να μάθει στο Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν. Και οι ξένοι που έρχονται να μαθητεύσουν εδώ στο χωριό Τσεν, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι ευτυχώς πολύ σοβαροί μαθητές.

Ερώτηση:
Πολλοί λένε ότι το Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν του αυθεντικού χωριού Τσεν διαφέρει από το Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν που διδάσκεται αλλού. Υπάρχουν κάποιες τέτοιες διαφορές;
Απάντηση:
Ναι, υπάρχουν κάποιες διαφορές. Επειδή το Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν έχει μια μεγάλη ιστορία πολλών γενεών. Ένας Δάσκαλος διδάσκει εκατό ανθρώπους, οι εκατό διδάσκουν χίλιους, οι χίλιοι δέκα χιλιάδες, κ.ο.κ. Έτσι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κατανοήσει κάποια πράγματα επάνω στην τέχνη, ή τα έχουν παρεξηγήσει, ή δεν τα έχουν μάθει σωστά. Έτσι, υπάρχουν εκπαιδευτές που διδάσκουν με λαθεμένους τρόπους, που δεν γνωρίζουν πραγματικά, σωστά και βαθιά την τέχνη, ή που οι γνώσεις τους είναι περιορισμένες, ασαφείς, ελλιπείς ή επιφανειακές στη μία ή στην άλλη πλευρά της τέχνης του Τάϊ Τσι Τσουάν. Μερικοί εκπαιδευτές δεν γνωρίζουν επαρκώς τις πρακτικές εφαρμογές των τεχνικών για βελτίωση της υγείας ή για εκμάθηση αυτοάμυνας. Μερικοί δεν γνωρίζουν επαρκώς τις τεχνικές του Τσι Κουνγκ, ή τις Τεχνικές των Σπρωχτών Χεριών, ή τις τεχνικές ρίψεων και λαβών (τσιν-να), ή κάποιο άλλο στοιχείο ή πλευρά της τέχνης. Και αυτοί οι άνθρωποι διδάσκουν άλλους. Έτσι, σε διάφορα μέρη της Κίνας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν πολλοί που διδάσκουν Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν που διαφέρει πολύ από το Τάϊ Τσι Τσουάν του χωριού Τσεν γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους. Στο χωριό Τσεν, κάθε κίνηση και κάθε στάση του Τάϊ Τσι Τσουάν πρέπει να έχει πρακτική εφαρμογή, τόσο σαν ενεργειακή άσκηση (Τσι Κουνγκ) όσο και σαν μαχητική τεχνική. Αλλά σε πολλά άλλα μέρη όπου διδάσκεται Τάϊ Τσι Τσουάν, διδάσκονται μόνο "άδειες" φόρμες - κινήσεις χωρίς περιεχόμενο, χωρίς νόημα, χωρίς πρακτικές εφαρμογές, χωρίς κατανόηση των βαθύτερων αρχών και της σημασίας τους, χωρίς γνώση της θεωρίας και της φιλοσοφίας τους - κινήσεις και φόρμες χωρίς καμιά χρησιμότητα πέρα από την επιφανειακή ομορφιά τους. Αυτό είναι βέβαια ένα λυπηρό γεγονός, αλλά αποτελεί μια αναπόφευκτη συνέπεια της πλατειάς διάδοσης του Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν τόσο στην Κίνα όσο και διεθνώς. Έτσι, όποιος ενδιαφέρεται να μάθει σωστά και καλά Τάϊ Τσι Τσουάν πρέπει να ψάξει προσεκτικά για έναν καλό και σωστό Δάσκαλο της τέχνης.

Ερώτηση:
Πολλοί λένε ότι είστε ο πρώτος από τα επονομαζόμενα «Τέσσερα Διαμάντια» του Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν. Γιατί σας έδωσαν αυτό τον τίτλο;
Απάντηση:
Επειδή, εγώ μαζί με άλλους τρεις Δασκάλους του Τάϊ Τσι Τσουάν από το χωριό Τσεν, είχαμε τις περισσότερες επιτυχίες σε εθνικούς αγώνες και πρωταθλήματα Πολεμικών Τεχνών από κάθε άλλον διαγωνιζόμενο στην Κίνα. Ήμασταν οι τέσσερις πρωταθλητές Πολεμικών τεχνών στην Κίνα και αντιπροσωπεύαμε όλοι το χωριό Τσεν. Έτσι όλος ο κόσμος μας πρόσεξε. Γίναμε το κέντρο της δημοσιότητας. Πολλά περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια μας πήραν συνεντεύξεις, και γίναμε γνωστοί σαν «Τα Τέσσερα Διαμάντια του Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν». Ιδιαίτερα εγώ είμαι ο πρώτος Κινέζος Δάσκαλος που προσκλήθηκα στην Ιαπωνία και στην Γαλλία σαν αντιπρόσωπος του Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν για να διδάξω εκεί, κι έτσι βοήθησα στο να διαδοθεί το Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν όχι μόνο στην Κίνα αλλά και στο εξωτερικό.

Ερώτηση:
Θέλω να ρωτήσω, πως θεωρείτε τον καλύτερο μαθητή;
Απάντηση:
Πρέπει να έχει πολύ καλό χαρακτήρα, να εξασκείται πολύ σοβαρά, να αναπτύσσει την Τέχνη, να είναι καλός πολίτης και καλός άνθρωπος. Πρέπει να χρησιμοποιεί το Τάϊ Τσι Τσουάν για να αναπτύσσει την υγεία του, εσωτερική δύναμη, και σωστό πνεύμα. Πρέπει να διαθέτει υπομονή, επιμονή και δυνατή θέληση. Πρέπει να προχωρεί σταδιακά και προοδευτικά και να προσπαθεί να ενσωματώνει τις θεμελιώδεις αρχές και διδασκαλίες του Τάϊ Τσι Τσουάν στην εξάσκησή του, όπως και να τις μελετά και να τις κατανοεί διανοητικά.
Ο καλός μαθητής του Τάϊ Τσι Τσουάν πρέπει να έχει αυτοπειθαρχία και αφοσίωση, αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Και πρέπει να επιδιώκει πάντα παραπάνω πρόοδο, βελτίωση και γνώση, ανεξάρτητα από το πόσο καλός ή πετυχημένος μπορεί να είναι.

Ερώτηση:
Τι θα συμβουλεύατε να προσέχουν οι αρχάριοι μαθητές του Τάϊ Τσι Τσουάν;
Απάντηση:
Πρώτα απ' όλα, να μην βιάζονται να μάθουν πολλά πράγματα γρήγορα. Να προχωρούν βήμα με βήμα, να έχουν υπομονή. Δεύτερον, να μαθαίνουν το κάθε τι σωστά, βαθιά και απόλυτα. Να μαθαίνουν πολύ καλά την κάθε κίνηση προτού προχωρήσουν στην επόμενη. Επίσης, πρέπει να συνεχίζουν συστηματικά και σοβαρά την εξάσκηση τους, χωρίς επιπολαιότητες ή διακοπές. Πρέπει επίσης να αναπτύσσουν την ηθικότητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα τους, να γίνονται πιο ισορροπημένοι σαν άνθρωποι, με πιο ισορροπημένα αισθήματα και με πιο ισορροπημένο νου, έτσι ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τις βαθύτερες αρχές του Τάϊ Τσι Τσουάν. Όταν η καρδιά και ο νους σου είναι ισορροπημένα και σε αρμονία, το σώμα σου θα είναι επίσης ισορροπημένο και αρμονικό. Κι έτσι θα προχωρήσεις ευκολότερα και βαθύτερα στα πιο προχωρημένα επίπεδα του Τάϊ Τσι Τσουάν.

Ερώτηση:
Μπορείτε να μας πείτε σχετικά με τα σχέδια σας για το μέλλον;
Απάντηση:
Πρώτα, πρέπει να γράψω άλλα οχτώ βιβλία. Όταν τελειώσει το όγδοο βιβλίο μου, θα προωθήσω το Τσεν Τάϊ Τσι Τσουάν σε ολόκληρη την Κίνα, διδάσκοντας δωρεάν όπου με καλέσουν.

Ερώτηση:
Θέλω επίσης να ρωτήσω, σχεδιάζετε να επισκεφθείτε την Ελλάδα στο μέλλον;
Απάντηση:
Βέβαια, αν μου δοθεί η ευκαιρία θα ήθελα να επισκεφθώ την χώρα σας.

Ερώτηση:
Ευχαριστούμε πολύ.

Kung Fu Figures